Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Ενημέρωση για τους συλληφθέντες της εξέγερσης του Δεκέμβρη

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ


(από 06/12/08 μέχρι 14/01/09)


Συλλήψεις: 273 – Προφυλακίσεις: 67


ΑΘΗΝΑ: 111 Συλλήψεις συνολικά. 50 μετανάστες που συνελήφθησαν το πρώτο τριήμερο της εξέγερσης σίγουρα καταδικάστηκαν σε 18μηνη φυλάκιση σε δίκες δίχως διερμηνείς και πάνε για απέλαση. Επίσης, στις 7/12 έγιναν 7 συλλήψεις για πλημμελήματα [ο ανήλικος θα δικαστεί στις 29/01 και οι 6 ενήλικες στις 26/06], στις 9/12 έγιναν 2 συλλήψεις και ορίστηκε τακτική δικάσιμος, στις 11/12 προφυλακίστηκαν 5 άτομα [3 έλληνες και 2 μετανάστες] και στις 15/12 προφυλακίστηκαν άλλα 4 άτομα (σύμφωνα με το blog της κατάληψης της ΑΣΟΕΕ και συντρόφους). Στις 18/12 συνελήφθησαν 8 άτομα που κατηγορούνται για κακουργήματα (ο ένας προφυλακίστηκε). Στις 04/01 ξυλοκοπήθηκε και συνελήφθη ένας σύντροφος έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (indymedia). Μέσα σε ένα πνεύμα εκδικητικότητας και για τη δημιουργία εντυπώσεων οι μπάτσοι στις 05/01 συλλαμβάνουν 8 άτομα τα οποία παραπέμπουν για οπλοκατοχή και άλλα γελοία πλημμελήματα (οι ακόμη πιο γελοίοι δικαστές καταδικάζουν κάποιους από αυτούς στην αυτόφωρη διαδικασία). Στις 09/01 στο πανεκπαιδευτικό έγιναν συλλήψεις τουλάχιστον 22 συλλήψεις στην Ασκληπιού, 2 συλλήψεις στη ΓΑΔΑ και 1 σύλληψη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ (οι 2 από τους 25 πέρασαν αυτόφωρο και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός από έναν σοβαρά τραυματισμένο από τους μπάτσους 18χρονο που κρίθηκε προφυλακιστέος και τον πήγαν στις φυλακές Αυλώνα). [σύμφωνα με συντρόφους].

ΒΟΛΟΣ: 6 Συλλήψεις (οι 5 ανήλικοι και θα δικαστούν στις 26 Φεβρουαρίου – ο ενήλικος καταδικάστηκε σε 2 χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 1,000 ευρώ – σύμφωνα με τα media).

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 6 Συλλήψεις (5 ανήλικοι που αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους και θα δικαστούν στις 19 Μαρτίου – κανείς προφυλακισμένος – σύμφωνα με συντρόφους και media).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 22 Συλλήψεις [11 γονείς για παραμέληση ανηλίκου, 7 ανήλικοι (με τους 4 να είναι υποχρεωμένοι να βλέπουν τον επίτροπο ανηλίκων μια φορά το μήνα), και 4 ενήλικες εκ των οποίων οι 2 με κακουργήματα έχουν περιοριστικούς όρους (1500 ευρώ εγγύηση ο καθένας που με τα παράβολα φτάνει περίπου τα 2200 και υποχρεωτική παρουσία στην αστυνομία δύο φορές το μήνα) – σύμφωνα με συντρόφους).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 22 Συλλήψεις (3 ανήλικοι θα πάνε 13 Φεβρουαρίου 2009 για δικαστήριο – οι υπόλοιποι, οι περισσότεροι αλλοδαποί, περάσαν ήδη αυτόφωρο, καταδικάστηκαν και κανείς δεν είναι προφυλακισμένος) στις 13/01 συνέλαβαν έναν 25χρονο με κατηγορία για εμπρησμό, (σύμφωνα με συντρόφους).

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 3 Συλλήψεις για επίθεση σε ΑΤ στα Γιάννενα (δε γνωρίζουμε για προφυλάκιση – Indymedia).

ΚΑΒΑΛΑ: 2 Συλλήψεις (μία στις 8/12 και μία στις 10/12 – κανείς προφυλακισμένος – σύμφωνα με συντρόφους).

ΚΑΣΤΟΡΙΑ: 1 Σύλληψη ανηλίκου (του επιβλήθηκε πρόστιμο 4,500 ευρώ για φθορές – κανείς προφυλακισμένος – σύμφωνα με τα media).

ΚΟΖΑΝΗ: 34 Συλλήψεις (οι 3 ήταν αρχικά προφυλακισμένοι: Ζιάμπρας, Παπαδημητρίου, Μάρκου – υπάρχει και σοβαρά τραυματίας συλληφθέντας από έγκαυμα στη μύτη από δακρυγόνο, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Αθήνα – σύμφωνα με δικηγόρους, συντρόφους και το blog της ΑΣΟΕΕ). Τελικά οι 2 προφυλακισμένοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγυήσεις και μόνο ένας παραμένει στις φυλακές Γρεβενών [σύμφωνα με συντρόφους].

ΛΑΡΙΣΑ: 25 Συλλήψεις (οι 19 διώκονται με τον αντιτρομοκρατικό νόμο και οι 6 για κλοπές κτλ – οι 17 από τους 25 συλληφθέντες είναι μαθητές – οι 4 από τους συλληφθέντες είναι ενήλικες προφυλακισμένοι –στον Κορυδαλλό και στην Αυλώνα – σύμφωνα με δικηγόρους και συντρόφους).

ΠΑΤΡΑ: 9 Συλλήψεις (κανείς προφυλακισμένος – σύμφωνα με συντρόφους).

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ: 11 Συλλήψεις συνολικά. Οι πρώτες 7 συλλήψεις έγιναν το πρώτο τριήμερο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου (σύμφωνα με δικηγόρους και συντρόφους). Στις 05/01 σε άλλη προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα προσήχθη όλος ο κόσμος της προ-συγκέντρωσης – 17 άτομα! Επίσης, έγιναν 4 συλλήψεις συμπαραστεκόμενων στους προσαχθέντες έξω από το ΑΤ Πτολεμαΐδας (2 γονείς που καταδικάστηκαν στο αυτόφωρο για φθορές και αντίσταση, 1 δημοσιογράφος που αθωώθηκε στο αυτόφωρο για εξύβριση και 1 φοιτήτρια που δικάζεται για χασίς (!) στις 04/02 – κανείς δεν είναι προφυλακισμένος) [σύμφωνα με συντρόφους].

ΡΕΘΥΜΝΟ: 1 Σύλληψη (στις 15/12, συνελήφθη ο ανήλικος και ο πατέρας του μηνύθηκε για παραμέληση ανηλίκου – κανείς προφυλακισμένος – σύμφωνα με τα media).

ΡΟΔΟΣ: 18 Συλλήψεις [οι 7 έγιναν στις 08/12 (ελεύθεροι με ορισμό δικασίμου και εγγυήσεις), οι 10 στις 09/12 (δύο ανήλικοι, τρεις μαθητές, τρεις φοιτητές και δύο ιδιωτικοί υπάλληλοι, ελεύθεροι με εγγύηση 5.000 ευρώ και 1 φορά το μήνα τμήμα οι ενήλικοι, μια φορά το μήνα στον επιμελητή ανηλίκων οι μικροί ) και την Πέμπτη 10/12 πιάστηκε ένας 17χρονος για τη μολότωφ στο δικαστικό μέγαρο, που κρατήθηκε μέχρι χτες (Τετάρτη 17/10) οπότε απολογήθηκε και αφέθηκε (η σύλληψη έγινε με βάση βίντεο από κινητό μάρτυρα). Μηνύσεις και από το δήμο Ροδίων, κατηγορίες για παραμέληση ανηλίκου και εναντίον των γονιών των ανηλίκων – σύμφωνα με τα media].

ΤΡΙΚΑΛΑ: 7 Συλλήψεις (5 μετανάστες και 2 μαθητές, κανείς προφυλακισμένος – σύμφωνα με συντρόφους)

ΧΑΝΙΑ: 6 Συλλήψεις (κανείς προφυλακισμένος – σύμφωνα με συντρόφους).

Δεν έγιναν συλλήψεις στις εξής πόλεις όπου έλαβαν χώρα συγκρούσεις, πορείες ή απλές διαμαρτυρίες:

Σέρρες, Χαλκίδα, Βέροια, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη [σύμφωνα με συντρόφους από τις πόλεις αυτές].

Δράμα, Καρδίτσα, Φλώρινα, Χίος, Μυτιλήνη, Κόρινθος, Κεφαλονιά, Λαμία, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Νάουσα, Σύρος, Άμφισσα, Σάμος, Κέρκυρα, Άρτα, Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Μεσολόγγι, Πύργος, Ηγουμενίτσα, Ικαρία. [σύμφωνα με τα (τοπικά) media και συντρόφους στο indymedia].

Οι προσαγωγές φυσικά ήταν πολλές χιλιάδες και αδύνατον να υπολογιστούν, για αυτό και δεν αναφέρονται.

Πηγή: Athens Indymedia