Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Μια ιστορία εργοδοτικής τρομοκρατίας…


Το βράδυ της 23ης Δεκέμβρη η Γενική Γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού προσωπικού και εργαζόμενη ως καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ Κ. Κούνεβα, δέχθηκε εκδικητική δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στο πρόσωπο και μέσα στο στόμα, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι της μετά τη δουλειά. Έκτοτε νοσηλεύεται έχοντας υποστεί βαρύτατες βλάβες σε ζωτικά της όργανα, ενώ έχει χάσει την όραση της.

Η εταιρία για την οποία δούλευε, η ΟΙΚΟΜΕΤ, επινοικιάζει εργαζόμενες/ους για τον καθαρισμό δημοσίων κτιρίων. Τα αφεντικά της εταιρίας είχαν υποχρεώσει τις εργαζόμενες να υπογράψουν ότι έλαβαν ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων, ενώ τους έδιναν το μισό, όπως και να υπογράφουν λευκές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες τα στοιχεία συμπληρώνονται εκ των υστέρων από τους ίδιους τους εργοδότες. Το θράσος της εργοδοσίας δε σταματάει εκεί. Ενώ στα χαρτιά απασχολεί 800 εργαζόμενους, στην πραγματικότητα απασχολούνται 3000 εργαζόμενοι!! Δεν πληρώνονται οι βραδινές βάρδιες αλλά ούτε και οι υπερωρίες, ενώ δεν διστάζει να κρύβει εργατικά ατυχήματα. Σε συνέντευξη που είχε δώσει η Κ. Κούνεβα στο βέλγο φωτορεπόρτερ Ζακί Ντελόρμ ένα μήνα πριν την επίθεση είχε πει: «…εκτιθέμεθα σε χημικά και καρκινογόνες ουσίες. Έχω πάθει εξάνθημα από τα χημικά, επειδή δε μας δίνανε τα κατάλληλα γάντια. Εμείς τα αγοράζαμε όταν μπορούσαμε και τα φοράγαμε ακόμα και σκισμένα». Συνεχίζει δε λέγοντας ότι δεχόταν απειλές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υποψιάζομαι ότι μεθοδεύουν την απέλαση μου (…) με έχουν απειλήσει ότι θα με σκοτώσουν».

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι «μεμονωμένα», αλλά συμπυκνώνουν με έναν βίαιο τρόπο τις συνολικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στα εργασιακά κεκτημένα, που συντελούνται τα τελευταία χρόνια. Οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις, η ελαστικοποίηση του ωραρίου, η ανασφάλιστη-μαύρη εργασία συνδυάζεται με μια εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Το κράτος εμπλέκεται άμεσα στο καθεστώς αυτό, αφού αυτοί που δίνουν τις μεγάλες εργολαβίες είναι δημόσιοι οργανισμοί. Συνένοχο είναι και στην καθημερινή εκμετάλλευση στους χώρους εργασίας, συνεργαζόμενο με τους δουλεμπόρους, που του παρέχουν φτηνή εργασία.

Όταν κάποιος σηκώσει το κεφάλι διεκδικώντας τα δικαιώματά του, στην καλύτερη περίπτωση αποχωρεί «οικιοθελώς» ή στην χειρότερη μπορεί να έχει την μοίρα της Κ. Κούνεβα. Άλλωστε η ίδια αποτελούσε το «εύκολο» θύμα όντας γυναίκα και μετανάστρια. Σε συνδυασμό δε με την έντονη συνδικαλιστική της δράση στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία. Το φρικιαστικό αυτό γεγονός αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ, αλλά και από την πρωτοπόρα στο ξεπούλημα αγώνων συνδικαλιστική ηγεσία (ΓΣΕΕ), ενώ η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε μετά από πολλές μέρες. Αντιθέτως αγκαλιάζεται από τον εξεγερμένο κόσμο του Δεκέμβρη, ο οποίος προβαίνει σε πολλές κινήσεις αλληλεγγύης, κάνοντας σαφές ότι η Κωνσταντίνα δεν είναι μόνη.

Ενημέρωση – Συζήτηση στο χώρο της κατάληψης, την Τρίτη 21/1 στις 18:30, με την πρόεδρο του σωματείου καθαριστριών και συνάδελφο της Κ. Κούνεβα. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Δευτέρες με λιακάδα»

Πορεία αλληλεγγύης, Πέμπτη 22/1 στις 18:00, Προπύλαια

κατάληψη αντί-info café,

απελευθερωμένος δημοτικός χώρος,

πλατεία Γαρδένια, Ζωγράφου www.anti-infocafe.blogspot.com